Nadchodzi moda na bento

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nadchodzi moda na bento
Przykładowe bentoFoto: Glow Images/East News

Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.

Posłuchaj

Nadchodzi moda na bento (A nuż widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Bento wywodzi się z tradycji japońskiej. To posiłek zapakowany w pudełko, który jedzą zarówno dzieci w przedszkolach i szkołach, jak i dorośli w pracy. Na bento najczęściej składa się ryż, kawałek mięsa czy ryby i warzywa. Ważne, by wszystkie produkty były estetycznie ułożone. Dla dzieci bardzo często formuje się z jedzenia kolorowe obrazki.

Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie?

Taki sposób podania jedzenia może być świetnym sposobem na przemycenie wartościowych produktów w posiłku niejadka. Jak wspomina Alicja Than, współwłaścicielka japońskich restauracji i pasjonatka kuchni japońskiej, kiedyś przygotowała dla swoich córek bento składające się z... biedronek siedzących na trawie. - Biedronki zrobione były z pomidora, a trawę stanowiły brokuły. Dzieci nie odmówiły zjedzenia warzyw w takiej postaci - mówi.

Jak samodzielnie przygotować bento? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Polecane