Dobry sposób na wysokie temperatury
W "Zagadkowej niedzieli" rozprawialiśmy się z upałem.
Foto: sxc.hu
Sprawdzaliśmy jak działa klimatyzator i co zrobić, jeśli w domu nie mamy klimatyzacji.
Wybraliśmy się także na plażę, a to za sprawą naszego gościa - ratownika WOPR Jerzego Burskiego.
Podaliśmy też przepis na chłodzący koktajl arbuzowy. Oto on:
Ajran
Z koktajlem poradzi sobie nawet najmniejszy Kucharz Nieduży. Pomoc dorosłego przyda się tylko w przekrojeniu arbuza.
POTRZEBNE BĘDĄ:
arbuz
jogurt grecki
woda (może być gazowana, ale nie musi)
pęczek mięty
połowa limonki
malakser
WYKONANIE:
- przygotuj blender
- wydrąż miąższ z arbuza, oddziel pestki
- włóż do blendera
- włóż do niego 2 części jogurtu greckiego (np. 2 łyżki)
- dolej jedną część wody (1 łyżkę)
- porwij listki mięty do blendera
- zmiksuj całość na gładki koktajl
- można skropić sokiem z limonki
- wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby się dobrze schłodził
SMACZNEGO!
Zapraszamy do posłuchania całej audycji, którą poprowadziła Magdalena Karczewska.
"Zagadkowej niedzieli" można słuchać w każdą niedzielę w godz. od 7.05 do 9.00.
(fbi)