Co alergia ma wspólnego z otyłością?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Co alergia ma wspólnego z otyłością?
Foto: Glow Images/East News

Okazuje się, że u osób, które posiadają tzw. brzuszek piwny i u kobiet, które mają dużo centymetrów w talii w porównaniu do obwodu bioder, często stwierdzana jest alergia typu trzeciego na gluten.

Posłuchaj

Co alergia ma wspólnego z otyłością? (Trójka/Instrukcja obsługi człowieka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Gdy ktoś ma za dużo te pięć-siedem kilogramów, wystarczy czasami wyeliminować z diety gluten i pszenicę, by uzyskać znakomity efekt - mówi gość audycji "Instrukcja obsługi człowieka", dr Mirosława Gałęcka.
Jak zaznacza, trzeba jednak być konsekwentnym. Jeśli rezygnujemy z glutenu to musimy się tego trzymać przez co najmniej sześć miesięcy, a najlepiej przez rok. Jeszcze lepiej - przez całe życie. - Później, jeśli chcemy go z powrotem włączyć do naszej diety, to tylko w rotacji - zwraca uwagę rozmówczyni Grażyny Dobroń.
Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Na co zamienić pszenne kajzerki? Na przykład na pieczywo gryczane. Osobom, które mają alergię na gluten poleca się też kaszę jaglaną albo kaszę quinoa.
- Niesamowicie istotne jest to byśmy mieli równowagę w naszym organizmie. Możemy ją uzyskać przez jedzenie odpowiednich produktów. Obojętne jest to, jaki jest ojciec choroby - matką zawsze jest dieta - podkreśla dr Gałęcka.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji!

Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
kk
, gs

Polecane