Audycja była... mistrzowska (Zagadkowa niedziela/Trójka)
Audycja była... mistrzowska
Jeden z powodów to oczywiście Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej FIFA rozpoczęte w czwartek, ale powód jest jeszcze jeden. I o nim mówił gość audycji Piotr Kossakowski, organizator programu Mistrz Mowy Polskiej.
Meczem otwarcia Mundialu w Brazylii było starcie reprezentacji gospodarzy i reprezentacji Chorwacji
Foto: PAP/EPA/TOLGA BOZOGLU
Dodaj do playlisty
A w kuchni przygotowaliśmy danie ze składnika, który lubią wszystkie dzieci w połączeniu ze składnikiem, który zupełnie niepotrzebnie ma złą opinię wśród dzieci…
sałatka szpinakowa z truskawkami:
sos:
180 g truskawek
1 łyżka miodu płynnego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól , odrobina świeżo zmielonego pieprzu
sałatka:
młody szpinak typu baby
250 g truskawek
150g mozzarelli
1/3 szklanki orzechów włoskich (lub innych, może być też słonecznik)
2 łyżki śmietany kremówki
sól, świeżo mielony pieprz
1 bagietka
Przygotowanie :
zadania dla Małego Kucharza :
- umyć truskawki
- oberwać szypułki
- odmierzyć ok. 180 g truskawek na sos i resztę odłożyć na sałatkę
- pokroić truskawki na sos na ćwiartki
- umyć szpinak, oberwać ogonki i odłożyć do obeschnięcia
- przełożyć szpinak do salaterki
- porwać mozzarellę na długie cienkie wiórki
- posypać truskawkami, można je pokroić na połówki lub ćwiartki
- skropić słodką śmietaną
- posolić
- zmielić pieprz
- pokropić dość obficie sosem truskawkowym
- nakryć do stołu
zadania dla Dużego Kucharza:
- w rondlu zagotować wszystkie składniki sosu
- zblendować sos na gładką masę i odstawić do wystygnięcia
- uprażyć orzechy na suchej patelni i wysypać je do salaterki ze szpinakiem i truskawkami prawie na sam koniec
- podpiec bagietkę w tosterze lub piekarniku
fot. Magdalena Karczewska
Zapraszamy do wysłuchania audycji, którą przygotowała i prowadziła Magdalena Karczewska.
"Zagadkowa niedziela" na antenie Trójki w każdą niedzielę od godz 7.05 do 9.00.