Dieta dobra dla mózgu. Co jeść, by mieć pozytywne myśli?
- Umysł mieszka w mózgu. To, jak odżywiamy nasz mózg wpływa na to, jak działa nasz umysł - przekonuje Michał Pasterski, coach i trener rozwoju osobistego.
Foto: Glow Images/East News
Co najczęściej robimy, gdy wiemy, że czeka nas duży wysiłek intelektualny? Pijemy kawę lub jemy batonika. Tymczasem - jak mówi gość audycji "Instrukcja obsługi człowieka" - to droga na skróty, absolutnie nie do przyjęcia. To - dodaje Michał Pasterski - silny zastrzyk energii dla naszego mózgu, ale wystarczy na bardzo krótki czas i w rezultacie przyniesie więcej szkody niż pożytku.
Pasterski podkreśla, że taka "dieta" w bardzo dosłowny sposób negatywnie wpływa na nasze myślenie. Trudniej nam zebrać myśli, czujemy się "zamuleni", mamy problemy z koncentracją i zapamiętywaniem.
Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Gość Grażyny Dobroń tłumaczy, że najlepsze dla naszego mózgu są warzywa i owoce, a także orzechy. Trzeba też pić dużo wody. Posiłki powinny być lekkie. Szerokim łukiem należy omijać produkty mocno przetworzone, zawierające dużo składników chemicznych.
Sprzymierzeńcami mózgu są: cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy B, kwas foliowy i kwasy DHA. Działanie mózgu wspomagają tłuszcze, np. olej lniany. - Tłuszcze wzmacniają osłonki mielinowe. Gdy te są silniejsze, myśli płyną szybciej - zaznacza Pasterski.
Równie ważne jest, byśmy robili sobie przerwy na relaks i od czasu do czasu poszli na spacer się przewietrzyć.
Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
(kk)