Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Tłusty czwartek, czyli czas na... mięsny tort?
2014-02-27, 08:02 | aktualizacja 2014-02-27, 08:02
- To, czy lubimy jakiś smak i czy dobrze się nam kojarzy, w dużym stopniu uwarunkowane jest genetycznie - tłumaczy Elżbieta Duda - Gmurczyk, doradca żywieniowy. Okazuje się, że w tłusty czwartek niektórzy bardziej od pączka wolą boczek i pasztet.
Posłuchaj
Na języku znajdują się receptory, które reagują na konkretne związki chemiczne i dzięki temu możemy rozpoznawać smaki. - Część osób ma mutację w jednym genie i w efekcie na przykład nie znoszą gorzkiego - tłumaczy Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik.
I tak okazuje się, że niektórzy nad pączki z różą znacznie bardziej cenią sobie... schabowe i tatara. - Alternatywą na tłusty czwartek może być tort mięsny! Biszkopt zastąpiony jest w nim wędzonym boczkiem, a zamiast kremu jest masa mięsna, przypominająca pasztet. To ładne i bardzo pożywne danie - przekonuje pani Justyna, która przygotouje podobne dania.
Zdaniem dietetyków zjedzenie schabowego może być zdrowsze, niż zjedzenie pączka, bo tym sposobnem prowadzamy do organizmy tłuszcz, ale nie wprowadzamy cukru. - Natomiast przy zdrowej diecie, jednorazowe zjedzenie pączka w tłusty czwartek, nie stanowi problemu - dodaje Elżbieta Duda - Gmurczyk.
Zapraszamy do wysłuchania całego materiału, który przygotował Mariusz Krzemiński.
Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między 6.00 a 9.00.
(ei)