Tłusty czwartek, czyli czas na... mięsny tort?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Tłusty czwartek, czyli czas na... mięsny tort?
Tłusty czwartek zdaniem niektórych uczcić trzeba tłustymi, a nie słodkimi potrawami Foto: Glow Images/ East News

- To, czy lubimy jakiś smak i czy dobrze się nam kojarzy, w dużym stopniu uwarunkowane jest genetycznie - tłumaczy Elżbieta Duda - Gmurczyk, doradca żywieniowy. Okazuje się, że w tłusty czwartek niektórzy bardziej od pączka wolą boczek i pasztet.

Posłuchaj

Tłusty czwartek, czyli czas na... mięsny tort? (Zapraszamy do Trójki - ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Na języku znajdują się receptory, które reagują na konkretne związki chemiczne i dzięki temu możemy rozpoznawać smaki.  - Część osób ma mutację w jednym genie i w efekcie na przykład nie znoszą gorzkiego - tłumaczy Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik.

I tak okazuje się, że niektórzy nad pączki z różą znacznie bardziej cenią sobie... schabowe i tatara. - Alternatywą na tłusty czwartek może być tort mięsny! Biszkopt zastąpiony jest w nim wędzonym boczkiem, a zamiast kremu jest masa mięsna, przypominająca pasztet. To ładne i bardzo pożywne danie - przekonuje pani Justyna, która przygotouje podobne dania.

Zdaniem dietetyków zjedzenie schabowego może być zdrowsze, niż zjedzenie pączka, bo tym sposobnem prowadzamy do organizmy tłuszcz, ale nie wprowadzamy cukru. - Natomiast przy zdrowej diecie, jednorazowe zjedzenie pączka w tłusty czwartek, nie stanowi problemu - dodaje Elżbieta Duda - Gmurczyk.

Zapraszamy do wysłuchania całego materiału, który przygotował Mariusz Krzemiński.

Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między 6.00 a 9.00.

(ei)

Polecane