Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Zalety niskoprzetworzonych produktów roślinnych
2014-02-25, 12:02 | aktualizacja 2014-02-27, 13:02
Układ odpornościowy jest w jelitach, dlatego ważne jest to, co jemy. Jeśli spożywamy to, co nam się podoba, na co mamy ochotę czy co pokazują reklamy, to wcześniej czy później zaczynamy chorować. U coraz większej liczby ludzi organizm sam siebie zaczyna atakować.
Posłuchaj
Według Małgorzaty Desmond, dietetyczki i specjalistki medycyny żywienia, u osób z predyspozycją genetyczną pewne pokarmy i przede wszystkim gluten, który znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i owsie wpływa na to, że tworzą się w jelitach szczeliny, których tam nie powinno być. - Komórki przestają ściśle do siebie przylegać, przez szczeliny przedostają się do naszej krwi różne niestrawione części pokarmów, produkty metabolizmu bakterii - mówi gość Grażyny Dobroń.
Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Jej zdaniem organizm zaczyna reagować nie tak, jak powinien. - Pewne produkty stymulują powstawanie bardziej prozapalnych bakterii, które mówią naszemu układowi immunologicznemu "atakuj". Pewne produkty sprawiają, że powstają bakterie przeciwzapalne. Duża ilość niskoprzetworzonych produktów roślinnych w diecie sprzyja tworzeniu się korzystnej flory jelitowej. Taka dieta jest zbilansowana, nie ma w niej niedoborów wapnia czy żelaza, nie daje także żadnych efektów ubocznych - twierdzi.
Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
(mp)