Co na zimowe wieczory zamiast czekolady? Kasza i ryż!

O tej porze roku większość z nas odczuwa niepohamowaną ochotę na jedzenie różnych smakołyków, które w większości nie są zdrowe. Dlaczego tak się dzieje? Zapytaliśmy o to dietetyka Baszara El-Helou.

Co na zimowe wieczory zamiast czekolady? Kasza i ryż!

Foto: Glow Images/East News

Co na zimowe wieczory zamiast czekolady? Kasza i ryż! (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Ochota na niezdrowe przekąski jest ewolucyjnie uzasadniona. Dawniej, żeby przetrwać chłodniejsze miesiące, trzeba było zrobić zapasy tłuszczu, które dawałby większą ilość energii - mówi Baszar El-Helou.  - Jednak kiedyś produkty wysokoenergetyczne nie były szeroko rozpowszechnione w naturze. Teraz, gdy mamy chęć na tłuste i słodkie jedzenie, pochłaniamy je w nadmiarze, bo dostępność tych produktów się zwiększyła.

Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Zamiast czekolady, najlepiej zjeść zdrowy zamiennik. Świetnie sprawdzają sie produkty zbożowe pełnoziarniste. Na przykład: kasza gryczana, ryż brązowy czy razowe pieczywo. - Te produkty są bardziej sycące ze względu na wysoką zawartość błonnika, mają też o wiele więcej składników odżywczych i witamin z grupy B - mówi dietetyk.

Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.

(mp/mk)