Co na zimowe wieczory zamiast czekolady? Kasza i ryż!
O tej porze roku większość z nas odczuwa niepohamowaną ochotę na jedzenie różnych smakołyków, które w większości nie są zdrowe. Dlaczego tak się dzieje? Zapytaliśmy o to dietetyka Baszara El-Helou.
Foto: Glow Images/East News
- Ochota na niezdrowe przekąski jest ewolucyjnie uzasadniona. Dawniej, żeby przetrwać chłodniejsze miesiące, trzeba było zrobić zapasy tłuszczu, które dawałby większą ilość energii - mówi Baszar El-Helou. - Jednak kiedyś produkty wysokoenergetyczne nie były szeroko rozpowszechnione w naturze. Teraz, gdy mamy chęć na tłuste i słodkie jedzenie, pochłaniamy je w nadmiarze, bo dostępność tych produktów się zwiększyła.
Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Zamiast czekolady, najlepiej zjeść zdrowy zamiennik. Świetnie sprawdzają sie produkty zbożowe pełnoziarniste. Na przykład: kasza gryczana, ryż brązowy czy razowe pieczywo. - Te produkty są bardziej sycące ze względu na wysoką zawartość błonnika, mają też o wiele więcej składników odżywczych i witamin z grupy B - mówi dietetyk.
Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
(mp/mk)