Chcesz schudnąć? Zmień kolor talerzy!
- Z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskich Georgia Institute of Technology i Cornell University wynika, że wielkość nakładanej porcji jedzenia zależy od rozmiaru talerza - mówi prof. Hanna Bednarek, psycholog poznawczy ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Nie bez znaczenia jest także kolor talerza.
Foto: Glow Images/East News
Jak dodaje gość "Obiegu otwartego" decydując się na obiad na dużym talerzu, możemy zjeść nawet o 30 procent więcej niż na talerzu małym. Dlaczego się tak dzieje? Odpowiedzialne jest za to tzw. złudzenie krążków. Gdy narysujmy dwa identyczne krążki, a następnie jedno z nich obrysujemy większym, a w drugim umieścimy mniejsze, to przestaną się one nam wydawać takie same.
Posłuchaj innych audycji z cyklu "Obieg otwarty" >>>
Gdy nakładamy posiłek na mały talerz, mamy wrażenie, że to duża porcja, na dużym talerzu będzie ona jednak wyglądać na mniejszą. To o tyle istotne, gdyż, jak dowodzą badania, talerze, na których jemy systematycznie stają się coraz większe. - Od 1900 roku ich powierzchnia zwiększyła się aż o 25 procent - podkreśla prof. Hanna Bednarek.
- Z badań wiadomo również, że jedząc skupiamy się na kolorze obrusu lub naczynia. Gdy chcemy zjeść mniej ważne jest, aby zachować mechanizm kontrastowania - wyjaśnia gość Agnieszki Stępień. Kontrastowy kolor talerza pomoże nam zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 20 procent. Taki trik sprawia, że nasz mózg "lepiej widzi" jedzenie. Jak dowodzą badania, modyfikując kolor obrusa możemy zdecydować się na nałożenie sobie porcji mniejszej o kolejne 10 procent, jeśli tylko kolor talerza będzie kontrastował z barwą obrusa.
Audycji "Obieg otwarty" można słuchać w poniedziałki o godzinie 7.40, w porannym paśmie "Zapraszamy do Trójki". Przygotowuje ją Agnieszka Stępień.
gs/mr