Jak oprzeć się reklamie?
2014-01-26, 15:01 | aktualizacja 2014-01-30, 14:01
W "Zagadkowej niedzieli" jak zwykle łamaliśmy sobie język w Gimnastyce języka. Dowidzieliśmy się też jak to się dzieje, że aktor mówi szeptem a słychać go w ostatnim rzędzie widowni.
Posłuchaj
W cyklu "Szkiełko i oko" dr Rafał Demkowicz-Dobrański opowiedział o tym, co jedzą gwiazdy i jak powstaje czarna dziura. Sprawdziliśmy również czy małpy lubią banany.
Na tym nie koniec atrakcji, bo z dr Aleksandrą Piotrowską rozprawiliśmy się z reklamami i zastanowiliśmy się, czy trzeba kupować wszystko co w nich oglądamy.
A i jeszcze jedno. Była pizza! Każdego niedużego kucharza nauczymy jak ją zrobić w domu.
Do wysłuchania "Zagadkowej niedzieli" zaprasza Katarzyna Pruchnicka.
-----------------------------------
Przepis na pizzę mamy od pana Pawła Trzaski ze szkoły gotowania dla dzieci Little Chef.
Pizza
Składniki:
- 250 g mąki (polecamy makę z drożdżami con levito)
- 130 ml wody
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz
- Puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- Kilka listków bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy
- Ser mozzarella
- Kilka plasterków szynki parmeńskiej
- Kilka listków rucoli
Sposób przygotowania sosu:
1. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni lub w garnku z grubym dnem.
2. Pokrój drobno cebulę, a czosnek wyciśnij lub drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie.
3. Następnie dodaj pomidory pokrojone na małe kawałeczki, odrobinę soli i pieprzu oraz zioła i gotuj na małym ogniu ok.25min, aż sos zgęstnieje.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Połącz mąkę z solą, dodaj oliwę i wodę i wyrób ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.
2. Uformuj z ciasta koło, rozciągając je delikatnie dłońmi, tak by było równej grubości.
3. Można też użyć wałka: rozwałkuj ciasto na blacie, posypując blat i wałek mąką, tak by ciasto nie przykleiło się do żadnej powierzchni.
4. Ciasto powinno być cienkie.
Sposób przygotowania pizzy:
1. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem, a następnie rozłóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i ułóż dodatki.
2. Piecz przez około 10-15min, w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Piekarniki mają to do siebie, że lubią piec szybciej lub wolniej, dlatego warto obserwować pizzę podczas pieczeniaJ