Hej kolęda, kolęda!
W drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia odwiedzili kolędnicy: Filip Jaślar z rodziną. Zagraliśmy, zaśpiewaliśmy i opowiadaliśmy o tradycjach kolędowania.
Jeden ze słuchaczy Jedynki poczuł się tak poruszony materiałem o SOS Wioskach Dziecięcych, że postanowił wysłać prezent dla jednej z podopiecznych stowarzyszenia
Foto: Glow Images/East News
- Drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia odwiedzano się. Młodzież również mogła się zobaczyć. Pierwszy dzień świąt zarezerwowany był dla rodzin, podobnie jak Wigilia. Nie wychodzono z domów także ze względu na dawne wierzenia. Chaty w Wigilię opuszczano dopiero udając się na Pasterkę. Drugiego dnia świąt gospodarze obwiązywali drzewa owocowe słomą i obsypywali ziarnem, co miało zapewnić bogate zbiory. Kolędowano kiedyś inaczej niż dziś - opowiada Klara Sielicka z Muzeum Etnograficznego.
Kucharz Nieduży podał przepis na tradycyjne włoskie danie noworoczne.
lenticchia e zampone czyli noworoczna włoska soczewica z faszerowaną nogą wieprzową
Porcja na 2 osoby:
ok.200 g soczewicy (zielonej lub czerwonej)
2 spore ząbki czosnku (lub 3 małe)
oliwa z oliwek
łodyga selera naciowego
mała marchew
liść laurowy
gałązka świeżego rozmarynu
sól do smaku
zampone (wieprzowa noga faszerowana) lub mała glonka najlepiej w próżniowym opakowaniu z przyprawami
Mogę zrobić sam:
- odmierzyć soczewicę i zalać 2 razy większą ilością wody – odstawić na całą noc
- 2 razy wypłukać na sicie soczewicę
- obrać czosnek, nie trzeba kroić
- umyć i obrać marchew oraz seler
- starsze dzieci mogą pokroić marchew w talarki i seler w plasterki
Potrzebuję pomocy dorosłego:
- rozgrzać na oliwie czosnek w całości, uważać, żeby się nie zrumienił, bo będzie gorzki!!
- dodać marchew i seler chwilę podgrzewać
- wrzucić na oliwę soczewicę i po chwili zalać wodą na ok.1cm więcej niż soczewicy
- posolić , dodać 2 liście laurowe
- gotować na średnim ogniu pilnując , żeby woda się nie wygotowała, dolewać na bieżąco, żeby konsystencja pozostała płynna (jak bardzo gęsta zupa), mieszać od czasu do czasu
- w połowie gotowania (po ok.12-15 minutach) dodać rozmaryn
- w osobnym garnku ugotować golonkę w opakowaniu hermetycznym; w zwykłym garnku ok. 40 minut od zagotowania, w garnku ciśnieniowym ok. 15minut.
- ostrożnie wyjąć ugotowaną golonkę z opakowania hermetycznego i pokroić w grube plastry, układać na talerzu na soczewicy, przyozdobić natką pietruszki
Im więcej soczewicy zjesz w Nowy Rok, tym więcej pieniędzy trafi do Ciebie w nadchodzącym roku. Do Siego Roku!!!
"Zagadkowe święta" przygotowała i poprowadziła Magdalena Karczewska.
(gs)