Opowiadacze bajek w "Zagadkowej niedzieli"
"Zagadkowa niedziela" zabierała nas w świat opowieści. Spotkaliśmy się z zawodowymi opowiadaczami bajek i baśni, którzy wyjaśnią nam czym się różni jedna od drugiej.
Foto: Glow Images/East News
Próbowaliśmy też pogodzić zwolenników barszczu i grzybowej – proponując zupełnie inną zupę na wigilijną wieczerzę.
Zupa migdałowa wariant 1. –słodki
na 2 porcje zupy:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki płatków migdałowych
laska wanilii lub cukier waniliowy
0,5 łyżeczki cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej
łyżka miodu
ryż lub biszkopty
można dodać trochę startej gałki muszkatołowej
Mogę zrobić sam:
- odmierzyć mleko i migdały
- zalać migdały mlekiem w miseczce, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 minut
- wydłubać kulki wanilii z laski
- zmiksować zupę
- dodać miód
- nasypać ryżu do miseczki
Potrzebuję pomocy dorosłego:
- ugotować ryż na sypko (najlepiej bez soli)
- gotować migdały z mlekiem kilka minut, dodać cynamon i gałkę muszkatołową
- uprażyć na suchej patelni ok. 2 łyżek płatków migdałowych na złoty kolor
- nalać zupę, posypać płatkami migdałowymi
Zupa migdałowa wariant 2. –wytrawny
na 2 porcje zupy:
na bulion:
3 marchewki
3 pietruszki
nieduży korzeń selera
por
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
======
szklanka mleka
1-2 łyżki śmietany
0,5 szklanki płatków migdałowych
laska wanilii lub cukier waniliowy
0,5 łyżeczki cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej
łyżka miodu
ryż lub biszkopty
można dodać trochę startej gałki muszkatołowej
natka pietruszki do posypania
Mogę zrobić sam:
- odcedzić namoczone grzyby
- obrać warzywa do bulionu
- odlać 2 szklanki gotowego bulionu (najlepiej przygotować go dzień przed wigilią)
- odmierzyć mleko i migdały
- zalać migdały mlekiem w miseczce, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 minut
- odcedzić na sicie mleko od migdałów, migdały wsypać do bulionu
- odlać od mleka z moczenia z migdałów 4 łyżki i uzupełnić śmietaną, wymieszać
- zmiksować zupę
- nasypać ryżu do miseczki
Potrzebuję pomocy dorosłego:
- zalać wrzątkiem grzyby i odstawić na noc
- ugotować ryż na sypko
- ugotować bulion bez mięsa na ok. 0,5l. wody
- odłożyć z bulionu białe warzywa i grzyby
- gotować bulion ok. 15 minut,
- pod koniec gotowania dodać grzyby i białe warzywa z bulionu
- dodajemy mleko ze śmietaną
- doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową – nie gotować
- zagotować zmiksowaną zupę
- uprażyć na suchej patelni ok. 2 łyżek płatków migdałowych na złoty kolor
- nalać zupę, posypać płatkami migdałowymi i pietruszką
"Zagadkową niedzielę" przygotowała i prowadziła Magdalena Karczewska.