Kolorowa dieta dla dzieci

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kolorowa dieta dla dzieci
Foto: Fot.: Glow Images

Dr Aleksandra Kapała (specjalista chorób wewnętrznych): W ciągu doby należy zapewnić dziecku pożywienie z pięciu kolorystycznych grup: żółtej, pomarańczowej, czerwonej, zielonej i fioletowej.

Posłuchaj

"Instrukcja obsługi człowieka", 21.11.2011
+
Dodaj do playlisty
+

Dr Aleksandra Kapała tłumaczy, że każdy z tych kolorów reprezentuje pewne grupy związków biologicznie czynnych, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Na przykład posiadają właściwości przeciwzapalne bądź wzmacniające odporność. Zdaniem gościa Trójki, jeżeli będziemy stosować się do tej reguły, mamy bardzo wysoką szansę, że pokryjemy zapotrzebowania naszych dzieci na witaminy i mikroelementy.

Ekspert radzi również, jak odżywiać się podczas jesiennych infekcji i chorób. - W chorobie zazwyczaj nie mamy apetytu, należy jeść niewiele, ale rzeczy wartościowe. Mamy jeść rzeczy lekkostrawne w małych porcjach. To mogą być kasza, makarony, owoce, warzywa gotowane na parze. Organizm sam podpowiada, na co ma ochotę - mówi gość Trójki.

Jeżeli w ogóle nie mamy apetytu, to przez jeden, dwa dni możemy ograniczyć się tylko do płynów, ale należy pamiętać o dostarczeniu organizmu kalorii. Dr Aleksandra Kapała radzi w takich wypadkach pić kefiry, jogurty, herbaty z miodem, soki wielowarzywne, zupy krem.

"Instrukcji obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45.

(pg)



Polecane