Jesienne przetwory… z pomysłem

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jesienne przetwory… z pomysłem
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/IngridHS

Już sam fakt, że skończyło się lato, działa nie najlepiej na wielu z nas. Jest jednak sposób, by zachować trochę letniego ciepła i słońca na jesienne wieczory. 

– Wszyscy zaczynamy już chyba tęsknić za latem. Na szczęście, przetwory, które możemy teraz zrobić są przepyszne i przepełniony ostatnimi promieniami letniego słońca. Teraz jest najlepszy moment, by robić przetwory z czarnego bzu, który ma bardzo dużo witaminy C. Doskonałym pomysłem jest dżem, lub syrop z owoców czerwonej róży – mówi autorka książki "Przetwory z pomysłem", Patrycja Machałek.

Obecnie, świetnym pomysłem jest przygotowanie prostego przetworu z dyni. 

– Kawałki dyni marynujemy w 2l roztworu wody i 6 proc. octu spirytusowego w stosunku 1:1. Dodajemy tam szklankę cukru. Do gorącej zalewy dodajemy imbir, anyż, goździki i odstawiamy na kilka dni. Można podjadać ją samą, ale doskonale nadaje się tez np. do zup. Pamiętajmy, żeby nie używać dyń hokkaido, ani makaronowych. Nie nadają się do przetworów – tłumaczy gość audycji.


Posłuchaj

13:21
Najlepsze przetwory na jesień (Byle do 13/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 


"Przetwory z pomysłem" Patrycja Machałek "Przetwory z pomysłem" Patrycja Machałek

Wszyscy, którzy chcieliby poznać więcej przepisów pani Patrycji, mogą sięgnąć po jej "Przetwory z pomysłem". To książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany.

Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs!

Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym.

Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce.

Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz.

***

Tytuł audycji: Byle do 13
Prowadzą: Agnieszka Furtak-Bilnik i Piotr Majewski
Gość: Patrycja Machałek (autorka książki "Przetwory z pomysłem")
Data emisji: 28.09.2020
Godzina emisji: 12.22

mat. prasowe/ml


Polecane