W świecie odkryć kulinarnych

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
W świecie odkryć kulinarnych
Sałatka z dressingiem z tahinyFoto: Shutterstock.com/Pixel-Shot

Widujemy czasem w sklepach produkty, o których słyszeliśmy wiele dobrego. Nie decydujemy się jednak na ich kupno, bo… nie za bardzo wiemy co z nimi zrobić.

Posłuchaj

Nie bójmy się eksperymentów w kuchni! (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Ze swoich wojaży przywożę pamiątki do zjedzenia, bo uważam je za najlepsze. Zawsze staram się wybierać jakąś lokalną specjalność, o której wiem, że mogę ją inkorporować w swojej codziennej kuchni. W ten sposób, w moim życiu zagościła kilkanaście lat temu tahina. Pojawia się ona najczęściej w hummusie, albo jako sos do falafeli. Jest to rzadka pasta z mielonego sezamu, typowa dla Izraela. Tradycyjnie doprawia się nią hummus, ale używa się jej też do przygotowywania sosów. Ja z kolei, używam jej do wszystkiego. Doskonale sprawdza się z polskimi składnikami – opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Goście: Małgorzata Minta (dziennikarka, blogerka i podróżniczka kulinarna)
Data emisji: 5.03.2020
Godzina emisji: 11.30

ml

Polecane