Odporność – co ją buduje?
2021-03-11, 17:03 | aktualizacja 2021-03-12, 14:03
Niefajna pogoda za oknem to nie powód, aby odłożyć treningi. Tym bardziej że eksperci wskazują: aktywność fizyczna, a w tym oczywiście bieganie, buduje odporność! A co jeszcze może pomóc, by organizm łatwiej zwalczał wszelkie infekcje i wirusy?
Na odporność trzeba spojrzeć kompleksowo i dbać o nią przez cały rok, gdyż szybko nie da się jej zbudować. Tutaj liczą się przede wszystkim nawyki żywieniowe i odpowiednia aktywność fizyczna, a dodatkowo wysypianie się (ok. 8 godzin snu), zimne prysznice, odpowiednia suplementacja, unikanie stresu, masaże relaksacyjne, a nawet joga...
Posłuchaj
– Jeśli chodzi dietę, trzeba pamiętać, że centrum odporności znajduje się w jelitach. A jelita uwielbiają błonnik pokarmowy, ten zaś znajduje się w warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych – wylicza dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
– Nie można też zapominać o witaminie C, najważniejszej, jeżeli mówimy o odporności. Znajdziemy ją w surowych warzywach i owocach. Witamina C nie jest jednak odporna na obróbkę termiczną: gotowane warzywa i owoce mają aż o 80 procent mniej tej witaminy! – wskazuje dr Stolińska-Fiedorowicz. – Odporność wspierają także kwasy omega 3, które znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich – dodaje.
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Data emisji: 11.03.2021
Godzina emisji: 17.17
pr